Nieuws
Wilsum wil na halve eeuw weer samenwerken met… Wilsum

Er zijn twee Wilsums. Op amper een uur rijden van elkaar. Alleen zit er een landsgrens tussen. Dat hoeft geen barrière te zijn, want na een halve eeuw willen de Nederlanders en Duitsers weer samenwerken.

Wilsum ontmoet Wilsum. Dat klinkt als een stripboek.

,,Hahaha”, lacht Steffen Hofstra, voorzitter van Dorpsbelangen Wilsum – het Nederlandse – uitbundig. ,,Het zorgt wel eens voor verwarring. Wil een vrachtwagenchauffeur hier lossen, terwijl hij in Duitsland moet zijn. Vroeger, circa 45 jaar terug, waren er op onregelmatige basis uitwisselingen tussen beide dorpen. Enkele jaren geleden is dat door onze wielerclub nieuw leven ingeblazen met een fietsrondje Wilsum-Wilsum. Maar de enige Duitsers die zij zagen, waren toevallig in de kroeg bij een tussenstop. Daarop hebben wij als bestuur gezegd: ‘Is het niet handig om een samenwerking te verkennen?’ Zaterdag waren de Duitsers bij ons op bezoek.”

Wat is er besproken?

,,De ontmoeting was bij de voetbalclub. Dorpsbelangen en voetbal gaan door elkaar heen. De stemming na het bezoek was hartstikke positief. Afgesproken is dat gaan inventariseren over de vorm van de samenwerking, wat handig en verstandig is. Alleen de besturen van de dorpsbelangen? Of iets met de voetbalclubs? Ook andere verenigingen? Kortom: waar behoefte aan is. Het smaakt naar meer.”

Wat hebben Wilsum en Wilsum met elkaar gemeen?

,,De kleinschaligheid. Beide dorpen hebben ongeveer duizend inwoners. Het zijn forensendorpen, met weinig industrie en een aantal landbouwers. Het verenigingsleven is om de kroeg en kerk heen gebouwd. En we hebben beide hetzelfde Saksische dialect. Het is grappig dat we elkaar in het dialect beter verstaan dan in het ABN en het Hoogduits.”

En verschillen?

,,Hier is via de wijkverbinder innig contact met de gemeente. In Duitsland is de voorzitter van dorpsbelangen het centrale aanspreekpunt in het dorp en wordt ook bürgemeister genoemd. Zo ga ik mezelf niet noemen. Dat zal Bort Koelewijn niet leuk vinden en is ook onhandig, haha. In Duitsland heet de échte burgemeester trouwens oberbürgemeister. Er zijn ook verschillen met de scholen en zorg. Al pratende zitten er best veel dingen tussen waar we een leuk vervolg aan kunnen geven.”

De gemeente Kampen heeft stedenbanden met het Duitse Meinerzhagen en Soest. Gaat Wilsum daar op eigen houtje een andere stedenband aan?

,,Geen idee. We zien waar het eindigt, en of het een officiële vorm moet krijgen. Zover zijn we nog lang niet. Het hoeft geen concurrentie te zijn. Er zijn maar twee Wilsums.”

Bron: Jaap Selles 

Naar alle berichten