Wilsum.info

Wapen wilsum
  • Wilsum
  • Wilsum
  • Wilsum
Laatste Tweets
19 januari 2019 - Wilsum.info
RT @AlbertBoeve: Mooi dat ik als voormalige vz. van Dorpsbelangen een steentje heb kunnen bijdragen. Trots op de bevolking van Wilsum voor…
19 januari 2019 - Wilsum.info
RT @VWilsum1: Wilsum wint met 3-2 van koploper HTC! Klasse prestatie!
19 januari 2019 - Wilsum.info
RT @AlbertBoeve: Met dit mooie weer is het heerlijk wandelen in de #Scherenwelle @Wilsuminfo https://t.co/FagUB8rExl

Reanimatiecursussen

Jaarlijks organiseert de vereniging Dorpsbelangen in samenwerking met DRIZ Zwolle reanimatiecursussen. Waarom deze cursussen? Dat reanimatie iets met het hart te maken heeft, dat weten de meeste mensen wel. Uit de statistieken blijkt hoe de zaken ervoor staan. In Nederland worden wekelijks ongeveer 300 mensen buiten het ziekenhuis, meestal plotseling en onverwacht, door een hartstilstand getroffen. Niet altijd, maar vaak wel is een acuut hartinfarct de oorzaak van de hartstilstand.

Door het acute hartinfarct kan het normale hartritme zeer ernstig verstoord worden. Er is dan sprake van een chaotische hartritmestoornis die men kamerwoelen of kamerfibrilleren noemt. Het gevolg is dat het hart geen zuurstofrijk bloed meer door het lichaam pompt. De bloedsomloop, de circulatie, staat stil. Dat is de reden dat we over ‘circulatiestilstand’ spreken. Als gevolg van de circulatiestilstand is het slachtoffer bewusteloos, zodat men niet meer met hem of haar kan praten, en een normale ademhaling en hartslag zijn uitgevallen.

Een circulatiestilstand is levensbedreigend. Direct beginnen met hartmassage en beademing – basale reanimatie – betekent dat op een kunstmatige manier de circulatie van zuurstofrijk bloed doorgaat. Hiermee wint u tijd en geeft iemand een kans op herstel.

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op overleven na een hartstilstand twee keer zo groot is als direct met basale reanimatie wordt begonnen. De meeste mensen, ongeveer 80%, worden thuis door een hartstilstand getroffen. Als familie, huisgenoten, vrienden of buren op dat moment starten met reanimatie, kunnen jaarlijks honderden mensen worden gered.

We organiseren een zogenaamde beginnerscursus Reanimatie en AED voor iedereen vanaf 18 jaar om getraind te worden in het reanimeren en defibrilleren met de AED. U leert op een oefenpop wat u bij een hartstilstand moet doen. Hoe u een hartstilstand herkent, het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer controleert, moet reanimeren en hoe de AED eruitziet, hoe deze werkt en hoe u dit apparaat moet gebruiken. De kosten* voor deze cursus zijn € 15 per deelnemer. In totaal kunnen er 12 personen deelnemen. Ook organiseren we de gebruikelijke herhalingsinstructie Reanimatie en AED gegeven.

Het is belangrijk elk jaar een herhalingscursus reanimeren te doen. Samen met de instructeur oefent u de handelingen die u moet doen bij een hartstilstand, op een oefenpop. Door regelmatig te oefenen houdt u de vaardigheden bij, blijft uw kennis op peil en sterkt u uw zelfvertrouwen.

De kosten* voor deze cursus zijn € 10 per deelnemer. In totaal kunnen er 16 personen deelnemen. De kosten zijn afhankelijk of de gemeente Kampen subsidie beschikbaar stelt. Tijdens de cursussen wordt u tevens geïnformeerd over het volgende: De gemeente Kampen vindt het belangrijk dat op haar grondgebied, binnen 15 minuten na de 112-melding, een ambulance ter plaatse is. In het geval van hartfalen is het van belang dat tijdens de aanrijdtijd van de ambulance, zo mogelijk binnen 6 minuten na de 112-melding, een AED ingezet kan worden door een goed opgeleide vrijwilliger.

Om de beschikbare AED’s, zo goed mogelijk te kunnen benutten, moeten de vrijwilligers direct na de 112-melding gealarmeerd worden. Vervolgens moeten zij geïnformeerd worden over de plaats van de handeling en de plek waar de dichtstbijzijnde AED hangt.

Een goede registratie van vrijwilligers en AED’s is dus van levensbelang. Na afloop van de cursus is het van belang te registeren via www.hartslagnu.nl. Via de Corner volgt een oproep met informatie tot het volgende van de reanimatietrainingen. Vragen of meer informatie: Dick en Babette van Spijker dickenbabettevanspijker@home.nl 038 355 65 62